1. granskning

    granskning, som förvaltningsrättslig term prövning av att vissa krav är uppfyllda.
  2. Granskningsnämnden för radio och TV

    Granskningsnämnden för radio och TV, statlig myndighet 1994–2010, med uppgift att i efterhand granska programmen i svenska radio- och TV-företag vilkas sändningar riktar sig till allmänheten.
  3. granskning

    gran`skning subst. ~en ~ar ORDLED: gransk-ning-en
    Svensk ordbok
  4. granskningsbetänkande

    granskningsbetänkande, av riksdagens konstitutionsutskott (KU) avlämnat dokument, där utskottet redogör för sin i regeringsformen föreskrivna granskning.
  5. granskningsdebatt

    granskningsdebatt (tidigare dechargedebatt), riksdagsöverläggning vid vilken behandlas konstitutionsutskottets (KU) betänkande angående statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning.
  6. granskningsexemplar

    granskningsexemplar, exemplar av inom Sverige tryckt skrift, vilken framställaren är skyldig att bevara under ett år efter utgivningen.
  7. censur

    censur innebär att myndigheter granskar böcker, filmer, radioprogram och TV-program med mera innan de kommer ut.
  8. ideologi

    ideologi, ett mångtydigt men centralt begrepp i modern politisk teori, kunskapssociologi och idéhistoria.
  9. yttrandefrihetsgrundlagen

    yttrandefrihetsgrundlagen, YGL, en särskild grundlag till skydd för yttrandefriheten i bl.a. radio, television, filmer, videogram och ljudupptagningar samt för webbplatser på internet.

  10. hadith

    hadith, ḥadīth, benämning i islam på en kort utsaga av eller om Muhammed eller någon av hans följeslagare, och som avser att fastställa vad som i en viss fråga är normerande ”sed” ( sunna).