-
griskött
griskött, fläskkött, svinkött, de delar av svinkroppen som innehåller högst 50 procent fett; övrigt kött kallas fläsk.
-
Salmonella
Salmonella är en grupp bakterier som orsakar magsjukdomen salmonellos. -
tysk mat
tysk mat. Himmel und Erde, ’himmel och jord’, är sinnebilden för dagens tyska kök, raffinerat och bondskt (och även namnet på ett populärt äppel- och potatismos).
-
halal
halal är ett ord inom islam för mat som man får lov att äta. -
kött
kött, enligt den svenska livsmedelslagstiftningen skelettmuskulatur från däggdjur eller fågel med naturligt förenad fett- och bindväv och från vilken större senor avlägsnats.
-
köttproduktion
köttproduktion, uppfödning av djur till slakt, i Sverige vanligen nötkreatur, får, svin och fjäderfä. -
prinskorv
prinskorv, liten (5–7 cm) korv i t.ex. lammfjälster. -
myoglobin
myoglobin, ett protein som förekommer i skelett- och hjärtmuskulatur. -
tiamin
tiamin, aneurin, vitamin B1, vattenlösligt vitamin som innehåller en svavelgrupp och en aminogrupp. -
mykotoxiner
mykotoxiner, av mögelsvampar producerade ämnen, vilka kan orsaka förgiftning hos djur och människa.