1. humanism

    humanism, som historisk företeelse – vanligen i bestämd form, humanismen – ett bildningsprogram där människans förädling antas bäst bli förverkligad genom studiet och efterliknandet av den grekisk-romerska antiken.
  2. humanism

    humanism, i filosofisk bemärkelse ett etiskt-estetiskt förhållningssätt som grundas i en normativ uppfattning av människans väsen.
  3. Förbundet för kristen humanism och samhällssyn

    Förbundet för kristen humanism och samhällssyn, samfund bildat 1972 genom en sammanslagning av Förbundet för kristen humanism (1937) och Förbundet för kristet samhällsliv (1918).
  4. humanism

    humanis´m subst. ~en ORDLED: hum-an-ism-en
    Svensk ordbok
  5. François Rabelais

    Rabelais, François, född ca 1494, död 1553 (troligen 9 april), fransk författare och läkare.

  6. Årsbok för kristen humanism och samhällssyn

    Årsbok för kristen humanism och samhällssyn, publikation sedan 1972 för Förbundet för kristen humanism och samhällssyn.
  7. postkolonialism

    postkolonialism, heterogent forskningsfält som utifrån studier av litteratur, konst, historia, samhällsvetenskap och humaniora problematiserar den västerländska kunskapstraditionen och dess förankring i globala relationer av dominans och underordning.

  8. livsåskådning

    livsåskådning, de mer eller mindre systematiserade svar människor ger på grundläggande frågor om livets mening och om verklighetens innersta natur.
  9. existentialism

    existentialism, en modern livstolkning som uppstått i gränslandet mellan filosofi, diktning och religion.
  10. reformationen

    reformationen, process inom kristendomen som ursprungligen var avsedd att reformera kyrkan men som i stället medförde en brytning med påvekyrkan och uppkomsten av nya kyrkobildningar.