1. kapital

    kapital, ett av nationalekonomins mest mångtydiga och omtvistade begrepp; ursprungligen benämning på finansiell fond som ger avkastning i form av ränta o.d., senare även på produktionsmedel och tillgångar i allmänhet, dvs. allt som har egenskapen att kunna ge avkastning.
  2. kapitalism

    kapitalism, ekonomiskt system där produktionsmedlen företrädesvis befinner sig i privat ägo och där produktionen regleras av marknadskrafterna.
  3. socialt kapital

    socialt kapital, samhällsvetenskapligt begrepp som förekommer i olika varianter men som vanligen betecknar de egenskaper vid sociala relationer som gör att människors samverkan grundas på tillit.

  4. kapitalmarknad

    kapitalmarknad, samlingsbenämning på aktiemarknad och kreditmarknad.
  5. kapitalist

    kapitalist, kapitalägare, ägare av produktionsmedlen i form av kapital.
  6. eget kapital

    eget kapital, det kapital i ett bolag som t.ex. aktieägarna satsat samt de vinster som inte delats ut utan behållits i bolaget.
  7. kapitalkostnad

    kapitalkostnad, den kostnad som ett företag har i form av bl.a. ränta på lånat kapital, internränta vid självfinansiering och avskrivnings- eller värdeminskningskostnader vid återanskaffning av förbrukade eller utslitna produktionsmedel.
  8. Kapitalet

    Kapitalet, tyska Das Kapital, Karl Marx huvudarbete.
  9. kapitalbalans

    kapitalbalans, capital account, se finansiell balans.
  10. kapital

    kapital, inom jakt benämning på älgtjurens ( kapitaltjurens), kron- och dovhjortens ( kapitalhjortens) samt råbockens ( kapitalbockens) maximala hornuppsats.