1. klausul

    klausul, tilläggsbestämmelse eller förbehåll i skriftliga handlingar.
  2. cut off-klausul

    cut off-klausul, avtalsvillkor i köpeavtal som används när en säljare överlåter sin fordran mot en köpare till en förvärvare som vill skydda sig mot invändningar från köparens sida på grund av dennes förhållande till säljaren, t.ex. fel i varan.
  3. negativ klausul

    negativ klausul, förbindelse från en kredittagare att inte utan kreditgivarens samtycke ställa sin egendom som säkerhet för förpliktelser till förmån för andra parter.
  4. klausul

    klausu´l subst. ~en ~er ORDLED: klausul-en
    Svensk ordbok
  5. MGN-klausul

    MGN-klausul, kortform för mest-gynnad-nations-klausul.
  6. mest-gynnad-nations-klausul

    mest-gynnad-nations-klausul, MGN-klausul, klausul i mellanstatligt avtal som i sin renodlade form innebär att närhelst en av de avtalsslutande parterna i nytt avtal medger en tredje stat mer gynnsam behandling än vad det första avtalet föreskriver får motparten i detta första avtal tillgodoräkna sig de nya mer gynnsamma reglerna.
  7. Magna Charta

    Magna Charta, egentligen Magna Carta, engelskt härskarfördrag från 1215 som försvarade högadeln mot kungamakten, ett av medeltidens mest berömda och omdiskuterade dokument.

  8. organisationsklausul

    organisationsklausul, bestämmelse rörande facklig organisationstillhörighet, t.ex. att arbetstagare eller arbetssökande ska eller bör tillhöra den avtalsslutande fackliga organisationen.
  9. kompromiss

    kompromiss, inom folkrätten avtal mellan två stater att anlita skiljedom för att lösa en tvist.
  10. Martensklausulen

    Martensklausulen, stadgande i 1907 års Haagkonvention om landkrigets lagar (den fjärde Haagkonventionen).