1. kognition

    kognition, de tankefunktioner med vilkas hjälp information och kunskap hanteras.
  2. social kognition

    social kognition, forskningsområde inom vilket studeras dels hur vi tänker om andra personer och om oss själva, dels relationerna mellan oss själva och andra.
  3. kognitionsforskning

    kognitionsforskning, den vetenskap som studerar hur information representeras och bearbetas i naturliga system, i synnerhet den mänskliga hjärnan, och hur modeller därav kan göras i datorer och andra artificiella system.
  4. kognition

    kognition [kågniʃo´n el. kåŋniʃo´n] subst. ~en ORDLED: kogn-it-ion-en
    Svensk ordbok
  5. kognitionsvetenskap

    kognitionsvetenskap, översättning av engelska cognitive science, se kognitionsforskning.
  6. kognitiv

    kognitiv, som avser kognition, kunskap, förstånd eller information.
  7. personlighetspsykologi

    personlighetspsykologi, gren av psykologin som är inriktad på att beskriva och förklara människors sätt att fungera i ett helhetsperspektiv, i motsats till områden som perception, kognition och motivation, vilka studerar delfunktioner hos individen.
  8. psykisk störning

    psykisk störning, tillstånd av psykisk ohälsa som drabbar personligheten, känslolivet och kognitionen (hjärnans förmåga att tänka och korrekt tolka sinnesintryck) och som orsakar lidande och funktionsnedsättning.

  9. psykologiska perspektiv

    psykologiska perspektiv, olika utgångspunkter från vilka människan kan betraktas, eftersom hon är en produkt av såväl biologiska som samhälleliga förutsättningar samtidigt som hon i viss mån står fri från dessa genom sin förmåga att förstå och reflektera över sin natur och sin belägenhet.
  10. Albert Bandura

    Bandura, Albert, 1925–2021, kanadensisk-amerikansk psykolog, professor vid Stanford University.