1. kontraktion

    kontraktion, sammandragning. minskning av ett materials volym under påverkan t.ex. av liksidigt tryck eller temperaturminskning.
  2. kontraktion

    kontraktion, sammandragning; inom paleografin beteckning för viss typ av förkortning.
  3. kontraktion

    kontraktion, inom språkvetenskapen sammandragning av två eller flera språkljud till ett.
  4. kontraktion

    kontraktion [-ʃo´n] subst. ~en ~er ORDLED: kon-trakt-ion-en
    Svensk ordbok
  5. muskel

    muskel, hos djur inklusive människa vävnad som är byggd för sammandragning (kontraktion) och som utför kroppens rörelser samt formförändring av kroppens organ.

  6. kontraktionshypotesen

    kontraktionshypotesen, teori som söker förklara bl.a. fenomen som bergskedjebildning med antagandet att jordens radie minskar på grund av jordens avkylning.
  7. Kelvin–Helmholtz-kontraktion

    Kelvin–Helmholtz-kontraktion, det skeende som uppträder när den inneboende gravitationen drar samman en gasmassa, t.ex. en blivande stjärna, på sådant sätt att gasens tryck motverkar gravitationen så att processen sker långsamt och i nära jämvikt.
  8. styrketräning

    styrketräning, träning som syftar till att öka den muskulära styrkan och vanligen bedrivs i dynamiska arbetsformer, även om statisk (isometrisk) träning förekommer.

  9. maneter

    maneter, Scyphozoa, klass nässeldjur som har världsvid utbredning i alla hav och som omfattar ca 200 arter i ordningarna bägarmaneter, ringmaneter, skivmaneter, lungmaneter och kubmaneter; kubmaneter får dock numera ofta utgöra en egen klass.

  10. blodtryck

    blodtryck, det tryck som driver blodet genom blodbanan.