1. konversionssyndrom

    konversionssyndrom, psykisk störning som enligt psykodynamisk teori uppkommer genom att ångest omvandlas (konverteras) till symtom som liknar symtom vid olika neurologiska sjukdomar.

  2. konversion

    konversion, konvertering, omvandling, förändring, omvändelse: inom kärntekniken omvandling av ett ämne som inte direkt kan användas som kärnbränsle till ett annat som kan användas.
  3. inre konversion

    inre konversion, term inom kärnfysiken: elektromagnetisk process, där ett exciterat tillstånd i en atomkärna sönderfaller genom emission av en elektron i konkurrens med gammastrålning.
  4. konversion

    konversion, omvandling, förändring, omvändelse: den process som enligt psykodynamisk teori omvandlar ångest till somatiska symtom, se konversionssyndrom.
  5. konversion

    konversion [-verʃo´n] subst. ~en ~er ORDLED: kon-vers-ion-en
    Svensk ordbok
  6. konversionsprocess

    konversionsprocess, inom kärnfysik: övergång mellan två energinivåer i atomkärnan som sker genom emission av konversionselektroner.
  7. hysteri

    hysteri, heterogen grupp av psykiska störningar som med modern terminologi omfattar konversions-, somatiserings- och dissociationssyndrom samt histrionisk personlighetsstörning (jämför histrionisk personlighet, konversionssyndrom, somatiseringssyndrom och dissociation).
  8. histrionisk personlighet

    histrionisk personlighet (av histrion), tidigare kallad hysterisk eller hysteroid personlighet, personlighet som kännetecknas av överstarka, ibland dramatiska reaktioner på livshändelser och av benägenhet att dra till sig uppmärksamhet genom överdrifter i t.ex. tal och klädsel, att tycka, känna och göra som omgivningen (”kameleontreaktion”) och att lätt bli entusiasmerad men lika lätt uttråkad.
  9. kärnbränsle

    kärnbränsle, material som kan användas för framställning av energi i en kärnreaktor.

  10. K-meson

    K-meson, kaon, K, subatomär partikel med spinn 0 samt med massan 494 MeV/ c 2 för de elektriskt laddade K + och K och 498 MeV/ c 2 för den neutrala K 0.