1. lag

    lag, föreskrift om hur vi bör handla (normativ lag) eller beskrivning av en faktiskt existerande regelbundenhet, till exempel i naturen (deskriptiv lag).

  2. Ohms lag

    Ohms lag säger att strömstyrkan I i en ledare­ är proportionell mot potential­skill­naden U mellan dess ändar, dvs.
  3. Hubbles lag

    Hubbles lag, Hubble–Lemaîtres lag, en relation mellan avståndet till en galax (r) och storleken hos rödförskjutningen i dess spektrum (z).

  4. Bouguer–Lambert–Beers lag

    Bouguer–Lambert–Beers lag, Bouguers lag, Lambert–Beers lag, fysikalisk-kemisk lag som beskriver hur mycket ljus som absorberas vid passage genom ett system innehållande en viss mängd ljusabsorberande ämne.
  5. Coulombs lag

    Coulombs lag, grundläggande lag i elektrostatiken.
  6. laga skifte

    laga skifte, benämning på det skiftessystem för jord som infördes genom 1827 års skiftesstadga.
  7. Hess lag

    Hess lag säger att entalpiändringen för en reaktion är oberoende av reaktionsvägen.
  8. laga kraft

    laga kraft, juridisk term som innebär att en dom eller ett beslut av domstol eller myndighet inte längre kan överklagas när bl.a. tiden för överklagande har gått ut.
  9. Hardy–Weinbergs lag

    Hardy–Weinbergs lag , en inom populationsgenetiken grundläggande princip för sambandet mellan gen- och genotypfrekvenserna i en population, år 1908 beskriven samtidigt av G.H. Hardy och den tyske genetikern Wilhelm Weinberg (1862–1937).
  10. Sveriges rikes lag

    Sveriges rikes lag, den lag som antogs på riksdagen 1734, stadfästes av kung Fredrik I 23 januari 1736 och trädde i kraft 1 september 1736.