1. laktos

    laktos, mjölksocker, en disackarid uppbyggd av galaktos som är förenad med glukos genom en β-1,4-glukosidbindning.
  2. laktosintolerans

    laktosintolerans, nedsatt förmåga att tåla laktos (mjölksocker) på grund av brist på laktas.
  3. laktos

    laktos [-å´s] subst. ~en ORDLED: lakt-os-en
    Svensk ordbok
  4. disackarider

    disackarider, kolhydrater som kan antas bildade ur två monosackarider genom elimination av en vattenmolekyl.
  5. laktosreducerade livsmedel

    laktosreducerade livsmedel, mjölkhaltiga livsmedel från vilka laktos helt eller delvis avlägsnats.
  6. glukos

    glukos, glykos, dextros, druvsocker, den vanligaste sockerarten bland hexoserna (C 6H 12O 6).
  7. laktas

    laktas, enzym som finns i celler i tunntarmens slemhinna och som bryter ned födans laktos (mjölksocker) till dess beståndsdelar galaktos och glukos, vilka kan tas upp från tarmen.
  8. sockerarter

    sockerarter, sackaridersamlingsnamn på kolhydratgrupperna monosackarider och disackarider. Sockerarter är kristallina vattenlösliga kolhydrater med söt smak.

  9. vegetarisk kost

    vegetarisk kost, kost som enbart (vegansk kost) eller till övervägande del (laktovegetarisk [laktovegetabilisk] och lakto-ovo-vegetarisk [lakto-ovo-vegetabilisk] kost) består av vegetabiliska livsmedel.

  10. Salmonella

    Salmonella, artrikt, medicinskt och ekonomiskt betydelsefullt släkte bakterier i familjen Enterobacteriaceae.