1. metod

    metod är ett sätt att arbeta för att nå ett visst mål.

  2. kvalitativ metod

    kvalitativ metod, inom samhällsvetenskaperna ett samlingsbegrepp för olika arbetssätt som förenas av att forskaren själv befinner sig i den sociala verklighet som analyseras, att datainsamling och analys sker samtidigt och i växelverkan, samt att forskaren söker fånga såväl människors handlingar som dessa handlingars innebörder.
  3. kvantitativ metod

    kvantitativ metod, ett samlingsbegrepp inom samhällsvetenskaperna för de arbetssätt där forskaren systematiskt samlar in empiriska och kvantifierbara data, sammanfattar dessa i statistisk form samt från dessa bearbetade data analyserar utfallet med utgångspunkt i testbara hypoteser.
  4. jämförande metod

    jämförande metod, komparativ metod, övergripande benämning på undersökningar som är inriktade på att beskriva och analysera skillnader och likheter mellan studieobjekt.
  5. metodologi

    metodologi (nylat. methodologia, av latin methodus ’planmässigt eller vetenskapligt förfarande’, ’metod’, av likabetydande grekiska methodos, se vidare metodik, och - logia ’-lära’, ’-vetenskap’, av logos ’ord’), i vid mening läran om metoder, dvs. om planmässiga tillvägagångssätt, vid olika mänskliga förehavanden.
  6. komparativ metod

    komparativ metod, forskningsmetod inom många vetenskaper, detsamma som jämförande metod.
  7. deduktiv metod

    deduktiv metod, det vetenskapliga förfaringssättet att logiskt härleda satser ur allmänna lagar eller axiom.
  8. tematisk metod

    tematisk metod, i främst fransk litteraturforskning använd benämning på metod som avser studier av återkommande teman (jämför tema).
  9. hypotetisk-deduktiv metod

    hypotetisk-deduktiv metod, enligt en tämligen spridd filosofisk uppfattning den metod som empiriska vetenskaper följer för att pröva teoriers riktighet.
  10. metodism

    metodism, gren av den protestantiska kristenheten.