1. möte

    möte, dvs. det slumpvisa mötet med en annan människa, ett djur eller ett föremål som i traditionen tillagts magisk eller ominös innebörd, har spelat en stor roll i de flesta kulturers övertro, varvid man främst brukat skilja mellan goda och onda möten.
  2. Uppsala möte 1593

    Uppsala möte 1593, möte sammankallat av hertig Karl (sedermera Karl IX) för att skapa religiös enhet i landet efter Johan III:s försök att införa reformkatolsk gudstjänst (se liturgiska striden).

  3. mötesfrihet

    mötesfrihet, enligt regeringsformen frihet att anordna och bevista sammankomst för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte eller för framförande av konstnärligt verk.
  4. möte

    möte, benämning på de indelta truppförbandens årliga vapenövningar enligt förordningen den 20 oktober 1680.
  5. Tridentinska mötet

    Tridentinska mötet, kyrkomöte hållet i Trento 1545–63 (med flera avbrott), av romersk-katolska kyrkan räknat som ekumeniskt (allmänkyrkligt) koncilium.
  6. möte

    mö`te subst. ~t ~n ORDLED: möt-et
    Svensk ordbok
  7. Skänninge möte

    Skänninge möte, kyrkomöte sammankallat 1248 av den påvlige legaten Vilhelm av Sabina för att reglera de kyrkliga förhållandena i Sverige i överensstämmelse med den kanoniska rätten.

  8. klitoris

    klitoris är en avlång bildning som ingår i de yttre och inre könsorganen hos kvinnor och alla andra däggdjurshonor.
  9. nykterhetsrörelsen

    nykterhetsrörelsen, sammanfattande benämning på organisationer vilkas medlemmar avstår från alkohol och narkotika och som i regel också arbetar med upplysning om riskerna med dessa preparat och för att få till stånd samhälleliga åtgärder som begränsar konsumtionen.

  10. Christofer Columbus

    Columbus, Christofer, italienska Cristoforo Colombo, spanska Cristóbal Colón, född 1451, död 20 maj 1506, italiensk sjöfarare i Kastiliens tjänst, en av Amerikas upptäckare.