1. opposition

    opposition, i politiska sammanhang det eller de partier som inte tillhör ett lands regering och som i motsats till partier som aktivt eller passivt stöder regeringen, utan att själva ingå i den, bekämpar regeringen och dess politik.

  2. opportunist

    opportunist inom biologi en art som med avseende på t.ex. ståndort, födoval eller boplats utnyttjar vad som för stunden finns rikligen tillgängligt.
  3. J. Robert Oppenheimer

    Oppenheimer, Julius Robert, kallad ”Oppie”, 1904–67, amerikansk fysiker, professor vid University of California (Los Angeles) och California Institute of Technology 1929–47, föreståndare för Institute for Advanced Study i Princeton från 1947.
  4. opposition

    opposition, ett centralt begrepp i strukturalistisk språksyn.
  5. opp

    opp [åp´] adv.
    Svensk ordbok
  6. opportunist

    opportunist, inom medicinsk mikrobiologi mikroorganism som normalt är en harmlös saprofyt (t.ex. i munhålan eller tarmkanalen) men som kan ge upphov till sjukdom vid speciella förhållanden, vanligen på grund av att bärarens immunsystem sviktar.
  7. oppositionspolitik

    oppositionspolitik, i en demokrati alternativa förslag till regeringens politik.
  8. opponens

    opponens, anatomisk term: motsatt, motstående, t.ex. i namnet på en av tummens muskler, musculus opponens pollicis, som för tummen i en båge över handflatan och ställer den mot de övriga fingertopparna, bl.a. vid olika grepprörelser.
  9. Opportunity

    Opportunity, amerikansk rymdfarkost som utforskade planeten Mars 2003–18.

  10. Oppfinnar-Jocke

    Oppfinnar-Jocke, engelska Gyro Gearloose, seriefigur, skapad 1951 av Carl Barks som bifigur i serien ”Kalle Anka”.