1. orsak

    orsak, det varur något kommer, alltså det som ger upphov till eller förklarar en viss verkan.

  2. orsakskedjan

    orsakskedjan (sanskrit pratītyasamutpāda, pali paṭiccasamuppāda ’uppkomst i avhängighet’), buddhistisk benämning på ett metafysiskt skeende, ibland framställt som ett hjul, där ett föregående led utgör en förutsättning för ett efterföljande, utan att dock var en materiell orsak (jämför hjul, Hjulet som symbol).
  3. orsakssammanhang

    orsakssammanhang, inom skadeståndsrätten en grundläggande förutsättning för skadeståndsansvar: skadan skulle inte ha uppkommit om inte den händelse inträffat som grundar ansvar (krav på logisk kausalitet).
  4. orsak

    o`rsak subst. ~en ~er ORDLED: or-sak-en
    Svensk ordbok
  5. Saturnus

    Saturnus, symbol ♄, solsystemets näst största planet, berömd för sina vackra ringar.

  6. samer

    samer, etnisk och språklig minoritet i Nordskandinavien och på Kolahalvön, förr på svenska vanligen kallade lappar, på norska finner.

  7. upplysningen

    upplysningen, intellektuell strömning under 1700-talets senare hälft med centrum i Frankrike.
  8. elektron

    elektron, den minsta elementarpartikel som har observerats i fritt tillstånd, upptäckt och identifierad 1897 av britten J.J. Thomson.
  9. Mars

    Mars är en av planeterna i vårt solsystem.
  10. Vietnamkriget

    Vietnamkriget, väpnad konflikt 1957–75 som hade sin bakgrund i det så kallade Indokinakriget 1946–54, vilket ledde till att Vietnam blev självständigt men delades längs 17:e breddgraden i ett kommunistiskt styrt Nordvietnam under ledning av Hô Chi Minh och ett USA-orienterat Sydvietnam där Ngô Đinh Diêm 1955 blev president.