1. paradigm

    paradigm, efter Thomas Kuhn benämning på det mönster som styr vetenskapligt tänkande.
  2. paradigm

    paradigm, böjningsschema, i språkvetenskapen uppställning av ett ords alla böjningsformer som ett mönster för alla andra ord av samma deklination eller konjugation.
  3. paradigmatisk relation

    paradigmatisk relation, relation som råder mellan ord som ingår i ett paradigm (mönster) och kan förekomma på samma plats i en mening.
  4. SCP-paradigm

    SCP-paradigm, analysinstrument använt inom industriell ekonomi vid analyser av marknaders och aktörers verksamhet som förutsätter samband mellan marknadsstruktur, marknadsagerande och marknadsresultat.
  5. paradigm

    paradig´m subst. ~et, plur. ~, best. plur. ~en ORDLED: para-digm-et
    Svensk ordbok
  6. revolution

    revolution, omvälvning, grundläggande förändring, ofta under kort tid.
  7. Immanuel Kant

    Kant, Immanuel, född 22 april 1724, död 12 februari 1804, tysk filosof, professor i logik och metafysik i Königsberg från 1770.
  8. paradigmskifte

    paradig`mskifte subst. ~t ~n ORDLED: para-digm--skift-et
    Svensk ordbok
  9. relativism

    relativism, filosofisk ståndpunkt enligt vilken uppfattningar och teorier kan vara sanna endast i en sorts lokal eller begränsad mening; de kan på sin höjd vara sanna relativt t.ex. en kultur, en ideologisk ståndpunkt eller ett teoretiskt paradigm.
  10. anomali

    anomali, avvikelse från det normala, från en regel eller lag, orimligt förhållande; inom vetenskapsteorin brott mot de förväntningar som en förhärskande teoribildning skapar, dvs. observationer, experiment eller slutsatser som antingen inte kan förklaras av eller är oförenliga med teorin.