1. prejudikat

    prejudikat, ett avgörande som är träffat av en domstol eller myndighet och som uppfattas som vägledande eller bestämmande ( prejudicerande) för senare beslut av samma eller av andra organ.
  2. prejudikatdispens

    prejudikatdispens, det särskilda tillstånd för att en dom eller ett beslut ska tas upp till prövning i Högsta domstolen som kan beviljas om det är till ledning för rättstillämpningen att frågan prövas i högsta instans.
  3. prejudikat

    prejudika´t subst. ~et, plur. ~, best. plur. ~en ORDLED: pre-jud-ik-at-et
    Svensk ordbok
  4. sunna

    sunna, begrepp som gärna används inom islam i den mer begränsade innebörden av den sed och det föredöme som kan åberopa sig på profeten Muhammed själv.

  5. Högsta domstolen

    Högsta domstolen är den högsta allmänna domstolen i Sverige.

  6. Samväldet

    Samväldet, engelska Commonwealth of Nations, 1931–46 British Commonwealth of Nations (Brittiska samväldet), frivillig sammanslutning av självständiga stater, bestående av Storbritannien och huvudsakligen ett antal före detta brittiska besittningar.

  7. res judicata

    res judicata, rättssak som är avgjord genom lagakraftvunnen dom och som därför inte kan tas upp till ny prövning.
  8. prövningstillstånd

    prövningstillstånd, särskilt tillstånd som krävs för att högre domstolar ska ta upp mål till prövning, bland annat i Högsta domstolen (HD).

  9. common law

    common law, i sin mest vidsträckta mening alla de rättssystem som härstammar från engelsk rätt (i komparativ rätt talar man om en common law-familj av rättsordningar, inkluderande bl.a. amerikansk, australisk och delvis indisk rätt).
  10. rättsfall

    rättsfall, domstols eller myndighets avgörande av en rättslig fråga.