1. prognos

    prognos, framtidsbedömning, förutsägelse om kommande utveckling.
  2. prognostikon

    prognostikon, praktika, tryckt kalendarisk skrift med förutsägelser om väder, kometer, förmörkelser, månens faser, krig, farsoter, lämpliga åderlåtningsdagar m.m. under kommande år, grundade på bl.a. astronomiska kunskaper och astrologiska föreställningar.
  3. prognos

    prognos [-gnå´s] subst. ~en ~er ORDLED: pro-gnos-en
    Svensk ordbok
  4. numerisk prognos

    numerisk prognos, prognos av atmosfärens tillstånd som bygger på numerisk lösning av förenklade s.k. modellekvationer med hjälp av dator.
  5. prognostikon

    prognostikon, praktika i äldre typografiskt yrkesspråk benämning på en almanackas sista ark och på den officiella almanackans ”allmännyttiga” artikel.
  6. prognosmetodik

    prognosmetodik, den gren av den statistiska metodiken som används för prognoser, dvs. när man med hjälp av data fram till en viss tidpunkt vill bestämma värden vid framtida tidpunkter.
  7. prognosfunktion

    prognosfunktion, i skogsbruket ett matematiskt uttryck eller ett mer komplicerat formelsystem med vars hjälp man i t.ex. en skogshushållningsplan beräknar utvecklingsförloppet i fråga om virkesvolym, tillväxt, avverkning m.m. för ett bestånd som behandlas på ett visst sätt.
  8. budget

    budget, en sammanställning av förväntade inkomster och utgifter under en viss tid, ofta ett år.
  9. prognostisk

    prognostisk [-gnås´-] adj. ~t ORDLED: pro-gnost-isk
    Svensk ordbok
  10. prognostisera

    prognostisera [-gnåstise´-] verb ~de ~t ORDLED: pro-gnost-is-er-ar SUBST.: prognostiserande, prognostisering
    Svensk ordbok