1. recension

    recension, traditionell form av presentation och bedömning i massmedier, framför allt i tidningar och tidskrifter, till en början av böcker, teaterföreställningar, konstutställningar och musikevenemang, senare även av filmer, grammofonskivor samt radio- och TV-program.
  2. recension

    recension, inom textkritiken utgåva av ett litterärt verk som vid en viss tidpunkt har reviderats efter vissa enhetliga principer, t.ex. för att tillgodose stilistiska önskemål eller för att uppnå en bättre anpassning till ett bakomliggande original.
  3. recension

    recension [-ʃo´n] subst. ~en ~er ORDLED: re-cens-ion-en
    Svensk ordbok
  4. Mary Wollstonecraft

    Wollstonecraft, Mary, född 27 april 1759, död 10 september 1797, brittisk feminist, författare och filosof.

  5. Edith Södergran

    Södergran, Edith, född 4 april 1892, död 24 juni 1923, finlandssvensk författare.
  6. recensionsexemplar

    recensionsexemplar [-ʃo`ns-] subst. ~et, plur. ~, best. plur. ~en ORDLED: re-cens-ions--ex-empl-ar-et
    Svensk ordbok
  7. dokumentärfilm

    dokumentärfilm, genrebenämning på filmer som avser att på ett autentiskt sätt fånga och dokumentera verkligheten, även om gränserna till spelfilm och experimentfilm är otydliga.

  8. Gyllene Tider

    Gyllene Tider, popgrupp, bildad 1977 som Grape Rock (från 1978 med nuvarande namn) av gitarristen, låtskrivaren och sångaren Per Gessle och gitarristen Mats Persson (född 1959).

  9. Erik Gustaf Geijer

    Geijer, Erik Gustaf, född 12 januari 1783, död 23 april 1847, historiker, filosof, författare och tonsättare, professor i historia i Uppsala från 1817, ledamot av Svenska Akademien från 1824; jämför släktartikel Geijer.
  10. kulturjournalistik

    kulturjournalistik, benämning på ett brett spektrum av journalistiska genrer, från den litterära essän och recensionen till intervjun och nyhetsreportaget, som har ämnet kultur, i vid mening, gemensamt och skiljer sig från annan journalistik genom att skribenten/reportern tillåts vara subjektiv och inte representera någon annan än sig själv och sin egen sakkunskap.