1. reducera

    reducera, matlagningsterm: att koka ihop en vätska, t.ex. buljong, sky eller en sås till mindre mängd (vattnet ångar bort) så att smaken förstärks.
  2. växthuseffekten

    växthuseffekten, den värmande inverkan som atmosfären utövar på jordytan på grund av sin förmåga att släppa igenom, absorbera eller reflektera strålning av olika våglängder.

  3. reducera

    reduce´ra verb ~de ~t ORDLED: re-duc-er-ar SUBST.: reducerande, reducering; reduktion
    Svensk ordbok
  4. glykogen

    glykogen, en polysackarid som i kroppen utgör en upplagringsform av glukos.
  5. imperialism

    imperialism, term som syftar dels på staters territoriella och ekonomiska expansion i historien (se kolonialism), dels på en uppsättning teorier som vill förklara orsakerna till denna expansionstendens, särskilt i dess moderna skepnad.

  6. stäpp

    stäpp, i ursprunglig mening grässtäpp, gräsdominerat område nästan helt utan träd eller större buskar.
  7. kolhydrater

    kolhydrater, ämnesklass som omfattar enkla sockerarter (monosackarider) samt polymerer av sådana (di-, tri-, tetra- och så vidare, oligo- och polysackarider).
  8. Versaillesfreden

    Versaillesfreden, fredsfördraget 1919 mellan Tyskland och dess fiender i första världskriget, undertecknat i slottet i Versailles 28 juni 1919.

  9. joniserande strålning

    joniserande strålning, oftast benämning på alfa-, beta- och gammastrålning som absorberas i materia och därvid slår ut elektroner från atomer och molekyler, efterlämnande elektriskt laddade joner.

  10. amylas

    amylas, diastas, grupp av enzymer som katalyserar nedbrytning av stärkelse och glykogen.