1. relativitetsteorin

    relativitetsteorin, fysikalisk teori som beskriver rummets och tidens egenskaper.
  2. relativism

    relativism, filosofisk ståndpunkt enligt vilken uppfattningar och teorier kan vara sanna endast i en sorts lokal eller begränsad mening; de kan på sin höjd vara sanna relativt t.ex. en kultur, en ideologisk ståndpunkt eller ett teoretiskt paradigm.
  3. relativ

    relativ, gällande i förhållande till något annat, grundad på jämförelse; motsats: absolut.
  4. relativ permeabilitet

    relativ permeabilitet, μ r, kvoten mellan magnetisk permeabilitet och permeabiliteten för vakuum, μ 0.
  5. relativt läge

    relativt läge, geografisk term: läget av en plats eller ett område i förhållande till en eller flera platser eller områden i omgivningen.
  6. relativ formelmassa

    relativ formelmassa, äldre benämning formelvikt, tal som anger massan av en formelenhet av ett ämne i förhållande till atommassenheten u.
  7. relativ molekylmassa

    relativ molekylmassa, äldre benämning molekylvikt, tal som anger massan av en molekyl av ett visst molekylslag i förhållande till atommassenheten u.
  8. relativ biologisk effekt

    relativ biologisk effekt, se RBE.
  9. relativsats

    relativsats, en bisats som vanligen är efterställt attribut i en nominalfras och som i sin betydelsestruktur har ett relativt led vilket betecknar samma företeelse som nominalfrasen i dess helhet.
  10. relativ majoritet

    relativ majoritet föreligger då en person eller ett förslag har fått fler röster än något annat alternativ (men inte nödvändigtvis fler än övriga tillsammans).