1. roman

    roman, i allmänhet ett uppdiktat, berättande verk, som i motsats till epos är utformat på prosa och framställer ett till den privata sfären hörande förlopp av begränsat omfång, t.ex. ett enskilt människoliv eller en del därav.
  2. romantik

    romantik, kulturströmning som genomsyrade västerländskt tänkande och skapande från slutet av 1700-talet till mitten av 1800-talet.
  3. romani

    romani, romska, romani chib, romanés, rommani, ett språk som talas av romerna, en folkgrupp med ursprung i Indien, i dag spridd över stora delar av världen.

  4. romantiken

    romantiken, se romantik.
  5. historisk roman

    historisk roman, roman med historiskt stoff. Genren fick sitt genombrott under romantiken med dess intresse för det förflutna, vilket har att göra med uppkomsten av ett allmänt historiskt medvetande.

  6. Roman Polanski

    Polanski (egentligen Polański), Roman, född 18 augusti 1933, polsk filmregissör, efter 1963 verksam i Storbritannien, USA samt i Frankrike, där han är bosatt sedan 1978.

  7. romanska språk

    romanska språk, en grupp besläktade språk som talas som modersmål av cirka 890 miljoner människor, framför allt i södra Europa samt Central- och Sydamerika.

  8. gotisk roman

    gotisk roman, romanform, se skräcklitteratur.
  9. romansk konst och arkitektur

    romansk konst och arkitektur, västeuropeisk konst och arkitektur från ca 1050 fram till gotikens genombrott i Frankrike eller införande i övriga Västeuropa.
  10. romans bretons

    romans bretons, en medeltida litterär genre på folkdiktens grund.