1. romer

    romer, samlande benämning på folkgrupper med historiska kopplingar till språkgruppen romani chib och som identifierar sig med det romska kulturarvet.

  2. romerska riket

    romerska riket, benämning på den antika statsbildning som utgick från staden Rom och utvecklades till ett av världshistoriens mäktigaste imperier.

  3. romersk-katolska kyrkan

    romersk-katolska kyrkan, eller katolska kyrkan, är en mycket stor kyrka som finns i många länder och leds av påven.
  4. romersk religion

    romersk religion, den romerska statens erkända, statsstödda, offentliga gudar, prästerskap, kulter, riter och festkalender.
  5. romerska siffror

    romerska siffror, talsymboler som användes allmänt under nära 2 000 år, först av romarna från tredje århundradet f.Kr., numera sparsamt, mest för numrering.
  6. romersk arkitektur

    romersk arkitektur, arkitekturen i antikens Rom och i det romerska riket.

  7. romersk rätt

    romersk rätt, den rättsordning i det antika Rom som från en relativt primitiv sedvanerätt utvecklades till ett av den västerländska civilisationens främsta rättssystem.
  8. romersk tideräkning

    romersk tideräkning, dvs. den romerska kalendern, fasti, är känd från litterära källor (bl.a. Macrobius, Ovidius och Varro) men också genom ett fyrtiotal inskrifter.
  9. romersk konst

    romersk konst, konsten i antikens Rom och i det romerska riket.
  10. romerska mynt

    romerska mynt, mynt tillverkade i romarriket från ca 300 f.Kr. till 476 e.Kr., då den siste västromerske kejsaren avsattes.