1. planekonomi

    planekonomi, samhällsekonomiskt system som kännetecknas av att resursfördelningen huvudsakligen samordnas inom en statlig, central myndighet, se planhushållning.
  2. jiddisch

    jiddisch, yiddish, ashkenaziska, germanskt språk, ett av huvudspråken för judar i förskingringen, vid sidan av bland annat ladino, hebreiska och arabiska, ett av de nationella minoritetsspråken i Sverige.

  3. hjärna

    hjärna, encefalon, den överordnade delen av nervsystemet hos djur inklusive människa.
  4. 11 september-attackerna

    11 september-attackerna, den samordnade terroraktion som tisdagen 11 september 2001 raserade World Trade Center i New York och ramponerade delar av amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i Washington D.C.

  5. Jehovas vittnen

    Jehovas vittnen, egentligen Jehovas vittnen – Bibelsällskapet Vakttornet, internationell religiös rörelse med amerikansk bakgrund.
  6. samhällskunskap

    samhällskunskap, undervisningsämne i grund- och gymnasieskolan som är sammansatt av stoff och förklaringsfaktorer från de akademiska disciplinerna statsvetenskap, sociologi, nationalekonomi och kulturgeografi.
  7. FN

    FN, Förenta Nationerna, internationell freds- och säkerhetsorganisation och institution för mellanfolkligt samarbete, bildad vid andra världskrigets slut.

  8. Warszawapakten

    Warszawapakten, WP, engelska Warsaw Treaty Organization, internationell försvarsallians 1955–91.

  9. nervsystem

    nervsystem, organsystem som samordnar sinnesintryck och beteende i relation till omgivningen.
  10. finska kriget

    finska kriget, krig mellan Sverige och Ryssland 1808–09.