1. själ

    själ, den del av en individs personlighet som kan sägas innefatta de egenskaper vilka möjliggör tanke-, känslo- och viljeliv.
  2. kropp–själ-förhållandet

    kropp–själ-förhållandet är upphov till ett filosofiskt problem: är själsliga företeelser som att varsebli, tänka etc. distinkta från eller identiska med kroppsliga företeelser som yttre beteenden eller processer i hjärna och nervsystem? Eller, annorlunda uttryckt, betecknar mentala termer eller predikat som ”att se något rött”, ”att tänka att blod är rött” osv. kroppsliga skeenden eller skeenden artskilda från dessa?
  3. självkänsla

    självkänsla, självuppfattning, inom psykologin en med känslor och värderingar förbunden del av en persons självmedvetande.

  4. självmord

    självmord, suicid, avsiktlig självdestruktiv handling som leder till döden.

  5. självbiografi

    självbiografi, litterär genre där författaren skildrar sitt eget liv och sin utveckling (jämför biografi).
  6. självständighetsförklaring

    självständighetsförklaring är när ett land säger att det är självständigt och inte längre är en del av något annat land och inte heller är en koloni.
  7. självuppfyllande profetia

    självuppfyllande profetia, en ursprungligen falsk förutsägelse som genom att uttalas blir uppfylld; själva förutsägelsen är en aktiv komponent för dess förverkligande.
  8. Själens tröst

    Själens tröst, medeltida uppbyggelsebok, författad efter tysk förebild någon gång efter 1420, troligen av en Vadstenamunk.
  9. kropp och själ.

    kropp och själ. Om förhållandet mellan kropp och själ, se kropp–själ-förhållandet.
  10. självhushållning

    självhushållning är ett ekonomiskt system där människor själva framställer mat, kläder och annat de behöver.