1. statskyrka

    statskyrka, det slag av kyrkosamfund där staten har avgörande inflytande på lagstiftning, tjänstetillsättningar och ekonomi, antingen så att den världsliga makten har högsta myndighet också i andliga frågor eller genom att kyrkoregementet ligger hos statsöverhuvudet, som dock inte har någon prästerlig funktion.
  2. statskyrka

    statskyrka [stat`s- el. sta`ts-] subst. ~n ORDLED: stats--kyrk-an
    Svensk ordbok
  3. Gustav Vasa

    Gustav Vasa (egentligen Gustav I), född troligen 12 maj 1496, död 29 september 1560, svensk kung 1523–60, son till Erik Johansson (Vasa) och Cecilia Månsdotter (Ekaätten).
  4. reformationen

    reformationen, process inom kristendomen som ursprungligen var avsedd att reformera kyrkan men som i stället medförde en brytning med påvekyrkan och uppkomsten av nya kyrkobildningar.
  5. väckelserörelser

    väckelserörelser är kristna rörelser med många medlemmar som blivit omvända, alltså riktat in sitt liv mot Gud och börjat leva på ett nytt sätt.
  6. frikyrkor

    frikyrkor kallas kristna samfund som inte är statskyrkor och som bygger på frivilligt medlemskap, se frikyrka.
  7. Svenska kyrkan

    Svenska kyrkan är det största kristna trossamfundet i Sverige.
  8. folkkyrka

    folkkyrka är ett kristet trossamfund där de flesta invånarna i ett land är medlemmar och där verksamheten riktar sig till alla människor i landet.
  9. Henrik VIII

    Henrik VIII (engelska Henry VIII), född 28 juni 1491, död 28 januari 1547, kung av England från 1509, son till Henrik VII.

  10. reformerta kyrkor

    reformerta kyrkor, kyrkor som fått sin prägel av Jean Calvin och hans reformation i Genève.