1. suveränitet

    suveränitet, folkrättslig term för en stats självständighet och oavhängighet i förhållande till andra stater ( extern suveränitet) och för dess maktmonopol inom det egna territoriet ( intern suveränitet).
  2. suveränitetsprincipen

    suveränitetsprincipen, folkrättslig term för de regler om icke-inblandning och respekt för territoriell suveränitet som värnar om staternas självständighet gentemot varandra och deras exklusiva rätt till offentlig maktutövning inom det egna territoriet.
  3. suverän

    suverän är en stat som är helt självständig.
  4. suverän

    2suverä´n subst. ~en ~er ORDLED: suver-än-en
    Svensk ordbok
  5. suverän

    1suverä´n adj. ~t ORDLED: suver-än
    Svensk ordbok
  6. nationalism

    nationalism, tankesystem som utgår från att det finns en speciell grupp, nationen, med vissa karakteristika, att de med nationen förknippade värdena och intressena är viktigare än andra kollektiva värden och intressen och att förverkligandet av nationens intressen förutsätter största möjliga politiska oberoende.
  7. fredsfördrag

    fredsfördrag, avtal uppnått genom förhandlingar mellan suveräna stater om att avstå från militära maktmedel i de mellanstatliga förbindelserna.
  8. Kristina

    Kristina, Christina, född 8 december 1626, död 19 april 1689, drottning av Sverige 1632–54, dotter till Gustav II Adolf och Maria Eleonora av Brandenburg.

  9. Martin Luther

    Luther, Martin, född 10 november 1483, död 18 februari 1546, tysk reformator, en av Europas mest betydande teologer.

  10. påve

    påve, högste ledare för romersk-katolska kyrkan; ursprungligen en hederstitel för höga kyrkliga ledare – ännu i dag bär patriarken av Alexandria titeln påve.