1. mat

    mat, föda för människor och vissa andra högre djur.
  2. falukorv

    falukorv, korv tillverkad av fläsk- och nötkött (minst 45 procent) samt potatismjöl, mjölkprotein och kryddor.

  3. salt

    salt, i dagligt tal detsamma som natriumklorid, NaCl.

  4. bouquet garni

    bouquet garni, hopknuten bukett av blandade kryddörter och kryddgrönt (oftast persilja, timjan, lagerblad, men andra örter kan läggas till: salvia, rosmarin, selleristjälkar osv.), som används för smaksättning av soppor, såser och buljonger och avlägsnas före maträttens slutliga tillagning.
  5. giftiga svampar

    giftiga svampar, alla svampar som orsakar lättare eller svårare förgiftningar.
  6. snabbmat

    snabbmat, fast food, hel- och halvfabrikat av maträtter, färdiglagade rätter och konserverade produkter som kan konsumeras utan tidsödande tillagning eller beredning.

  7. glykemiskt index

    glykemiskt index, glukemiskt index, GI, sätt att jämföra kolhydratinnehållande livsmedel efter deras blodsockerhöjande effekt.
  8. halvfabrikat

    halvfabrikat, livsmedel som förberetts industriellt för att underlätta tillagning i hemmet.

  9. deglacera

    deglacera, att koka ur en stekpanna eller en stekgryta med t.ex. vin, vatten, buljong eller grädde för att ta till vara de smakämnen som har fastnat i pannan vid tillagningen av en maträtt.
  10. thailändsk mat

    thailändsk mat. Det thailändska kökets raffinemang ligger i dess enkelhet.