-
mat
mat, föda för människor och vissa andra högre djur. -
falukorv
falukorv, korv tillverkad av fläsk- och nötkött (minst 45 procent) samt potatismjöl, mjölkprotein och kryddor.
-
salt
salt, i dagligt tal detsamma som natriumklorid, NaCl.
-
bouquet garni
bouquet garni, hopknuten bukett av blandade kryddörter och kryddgrönt (oftast persilja, timjan, lagerblad, men andra örter kan läggas till: salvia, rosmarin, selleristjälkar osv.), som används för smaksättning av soppor, såser och buljonger och avlägsnas före maträttens slutliga tillagning. -
giftiga svampar
giftiga svampar, alla svampar som orsakar lättare eller svårare förgiftningar. -
snabbmat
snabbmat, fast food, hel- och halvfabrikat av maträtter, färdiglagade rätter och konserverade produkter som kan konsumeras utan tidsödande tillagning eller beredning.
-
glykemiskt index
glykemiskt index, glukemiskt index, GI, sätt att jämföra kolhydratinnehållande livsmedel efter deras blodsockerhöjande effekt. -
halvfabrikat
halvfabrikat, livsmedel som förberetts industriellt för att underlätta tillagning i hemmet.
-
deglacera
deglacera, att koka ur en stekpanna eller en stekgryta med t.ex. vin, vatten, buljong eller grädde för att ta till vara de smakämnen som har fastnat i pannan vid tillagningen av en maträtt. -
thailändsk mat
thailändsk mat. Det thailändska kökets raffinemang ligger i dess enkelhet.