1. undantagstillstånd

    undantagstillstånd, situation då myndigheterna i ett land eller ett avgränsat geografiskt område kan tillgripa extraordinära maktbefogenheter.
  2. undantag

    undantag, engelska exception, inom datortekniken en mekanism i mikroprocessorer som överlåter till operativsystemet att hantera en situation som hårdvaran inte ska hantera.

  3. undanta

    un`danta äv. un`dantaga verb undantog undantagit undantagen undantagna, pres. undantar äv. undantager ORDLED: und-an--tag-it SUBST.: undantagande; undantag
    Svensk ordbok
  4. undantag

    undantag, i Nordsverige födoråd, benämning inom fastighetsrätten på den pensionsliknande förmån av bl.a. fri bostad som en bonde (födorådstagare) i äldre tid kunde förbehålla sig och sin hustru när han överlät sin fastighet, exempelvis till sin son.
  5. undantagskrets

    undantagskrets, den grupp av arbetstagare inom avtalsområdet för ett kollektivavtal som enligt bestämmelser i avtalet inte omfattas av detta, t.ex. vissa arbetstagare i företagsledande ställning.
  6. hav

    hav, det sammanhängande vattenområde som omger jordens kontinenter, vanligtvis synonymt med världshavet eller oceanerna.

  7. Saltsjöbadsavtalet

    Saltsjöbadsavtalet, huvudavtal 1938 mellan SAF och LO.
  8. undantaga

    undantaga se undanta
    Svensk ordbok
  9. undantag

    un`dantag subst. ~et, plur. ~, best. plur. ~en ORDLED: und-an--tag-et
    Svensk ordbok
  10. undantagslös

    un`dantagslös adj. ~t ORDLED: und-an-tags--lös
    Svensk ordbok