1. sociolekt

    sociolekt, social dialekt, språkart (varietet) som är utmärkande för en viss social grupp.
  2. mellankrigstiden

    mellankrigstiden, benämning på perioden från slutet av första världskriget i november 1918 till utbrottet av andra världskriget i september 1939.
  3. socialism

    socialism, benämning på såväl en uppsättning politiska ideal som rörelser eller partier som arbetar för att förverkliga dessa ideal.

  4. Astrid Lindgren

    Lindgren, Astrid, född Ericsson 14 november 1907, död 28 januari 2002, författare.
  5. isländska

    isländska, språk som tillsammans med norska och färöiska bildar den västliga grenen av de nordiska språken.

  6. genus

    genus, begrepp inom humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning och teoribildning som används för att förstå och urskilja de föreställningar, idéer och handlingar som sammantagna formar människors sociala kön.

  7. triangelhandeln

    triangelhandeln, trekantshandeln, benämning på ett under 1600- och 1700-talen av de europeiska handelsmetropolerna kontrollerat utbytessystem i flera led med syfte att erhålla råvaror från kolonierna.
  8. stereotyp

    stereotyp, inom socialpsykologin: förenklad, ofta allmänt omfattad föreställning om utmärkande egenskaper hos alla som tillhör en viss grupp, till exempel viss nation, etnicitet, religion eller kön, också en där man själv ingår.

  9. Berlinmuren

    Berlinmuren, östtysk gränsmur mellan Västberlin och Östberlin, påbörjad 13 augusti 1961 då gränsen stängdes helt.

  10. plattektonik

    plattektonik, platt-tektonik, modell för hur litosfären, det vill säga jordskorpan och det översta skiktet av jordmanteln, är uppdelad i segment, plattor, och hur dessa rör sig inbördes.