1. utopi

    utopi, litterär genre som beskriver en idealstat.

  2. utopi

    utopi, ideal som inte går att förverkliga, ofta ett samhällsideal.
  3. utopisk socialism

    utopisk socialism, gängse benämning, i grunden negativ, på den art av politiskt tänkande som utvecklades framför allt under 1800-talets förra hälft av tänkare som Robert Owen, Henri de Saint-Simon och Charles Fourier.
  4. utopi

    utopi´ subst. ~n äv. ~en, ~er ORDLED: utop-in
    Svensk ordbok
  5. konservatism

    konservatism, samhällsåskådning som karakteriseras av respekt för det hävdvunna och strävan att bevara, eller förändra för att bevara.
  6. dystopi

    dystopi, i litteraturen en skildring av ett inhumant, oftast totalitärt framtida samhälle, t.ex. Aldous Huxleys ”Brave New World” (1932; ”Du sköna nya värld”), Karin Boyes ”Kallocain” (1940) och George Orwells ”1984” (1949).
  7. socialism

    socialism är ett sätt att se på samhället som hävdar att en grupp eller ett kollektiv är bättre på att lösa ekonomiska och sociala problem än den enskilda individen.
  8. kommunism

    kommunism, benämning på en rad besläktade idéer om att egendomen bör vara gemensam eller åtminstone jämnt fördelad i samhället.

  9. August Strindberg

    Strindberg, Johan August, född 22 januari 1849, död 14 maj 1912, författare och konstnär.

  10. Tove Jansson

    Jansson, Tove, född 9 augusti 1914, död 27 juni 2001, finlandssvensk författare och konstnär, dotter till Viktor Jansson och Signe Hammarsten-Jansson.