1. varseblivning

    varseblivning, i psykologin detsamma som perception.
  2. varsebli

    varsebli äv. varsebliva [va`rse- el. vars`e-] verb varseblev varseblivit, pres. varseblir äv. varsebliver ORDLED: var-se--bliv-it SUBST.: varseblivande, varseblivning
    Svensk ordbok
  3. varseblivning

    varseblivning [va`rse- el. vars`e-] subst. ~en ORDLED: var-se--bliv-ning-en
    Svensk ordbok
  4. jaget

    jaget, ego, tillskrivs i vardagsspråket inte bara själsliga egenskaper (som att varsebli och tänka) utan även kroppsliga (som att ha en viss vikt och längd).
  5. kropp–själ-förhållandet

    kropp–själ-förhållandet är upphov till ett filosofiskt problem: är själsliga företeelser som att varsebli, tänka etc. distinkta från eller identiska med kroppsliga företeelser som yttre beteenden eller processer i hjärna och nervsystem? Eller, annorlunda uttryckt, betecknar mentala termer eller predikat som ”att se något rött”, ”att tänka att blod är rött” osv. kroppsliga skeenden eller skeenden artskilda från dessa?
  6. intelligens

    intelligens, i dagligt tal detsamma som förstånd, skarpsinne, begåvning eller tankeförmåga.

  7. omedvetet

    omedvetet, det omedvetna, den del av det psykiska livet som försiggår i vårt inre utan att vi kan varsebli det annat än som spår.
  8. a posteriori

    a posteriori, erfarenhetsgrundad.

  9. sentens

    sentens, kärnfullt formulerat tänkespråk, tänkvärt yttrande, grundsats, ofta med sedelärande innebörd.
  10. sensation

    sensation, inom psykologin detsamma som sinnesförnimmelse, den upplevda effekten av en stimulus från omgivningen eller inifrån den egna kroppen.