-
vegetabilier
vegetabilier, vegetabiliska livsmedel, samlingsbenämning på livsmedel som kommer från växtriket, till exempel spannmål, rotfrukter, ärtväxter och grönsaker. -
vegetabilier
vegetabi´lier subst., plur. ORDLED: veget-abili-erSvensk ordbok -
vitaminer
vitaminer, organiska föreningar som djur inklusive människa behöver och som måste tillföras genom födan eftersom de inte i tillräcklig mängd, eller inte alls, kan bildas i kroppen.
-
björnar
björnar, Ursidae, familj rovdjur med åtta nu levande arter: brunbjörn, isbjörn, svartbjörn, glasögonbjörn, malajbjörn, kragbjörn, läppbjörn och den något avvikande jättepanda; ibland förs även mindre panda (kattbjörn) till familjen.
-
vegetarian
vegetarian, person som äter enbart någon form av vegetarisk kost. -
neolitiska revolutionen
neolitiska revolutionen, den i mänsklighetens historia viktiga övergången från fångst- och samlarekonomi till åkerbruk och boskapsskötsel.
-
mjölksyrabakterier
mjölksyrabakterier, samlingsnamn för icke sporbildande, grampositiva bakterier som kan jäsa olika sockerarter till mjölksyra. -
D-vitamin
D-vitamin, kalciferol, fettlösligt vitamin som förekommer i två former, ergokalciferol (vitamin D 2) i vegetabilier, främst spannmål, och kolekalciferol (vitamin D 3) i animalieprodukter som fisk, kött och lever. -
B-vitaminer
B-vitaminer, benämning på ett flertal vattenlösliga vitaminer som förekommer främst i spannmål och vegetabilier, men också i mjölk, kött och inälvsmat -
järv
järv, Gulo gulo, art i familjen mårddjur.