1. yttrandefrihet

    yttrandefrihet, frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor.
  2. yttrandefrihetsgrundlagen

    yttrandefrihetsgrundlagen, YGL, en särskild grundlag till skydd för yttrandefriheten i bl.a. radio, television, filmer, videogram och ljudupptagningar samt för webbplatser på internet.

  3. yttrandefrihetsbrott

    yttrandefrihetsbrott, missbruk av yttrandefriheten i bl.a. TV- och radioprogram, film, videogram eller ljudupptagning enligt yttrandefrihetsgrundlagen (YGL), som väsentligen bygger på reglerna om tryckfrihetsbrott i tryckfrihetsförordningen (TF).
  4. yttrande

    yttrande, i sammanträdesteknisk mening ett ställningstagande inför fattande av beslut från annan berörd instans än den som fattar beslutet.
  5. yttranderätt

    yttranderätt, som sammanträdesteknisk term rätt att yttra sig vid ett möte, sammanträde eller dylikt.
  6. kristendom

    kristendom, den religion som utgår från Jesus av Nasaret, av sina anhängare ansedd som den utlovade Messias/Kristus; av denna titel har kristendomen fått sitt namn.
  7. yttra

    ytt`ra verb ~de ~t ORDLED: yttr-ar SUBST.: yttrande
    Svensk ordbok
  8. yttre befruktning

    yttre befruktning, befruktning som sker utanför honans kropp, i det omgivande vattnet.
  9. fascism

    fascism, italiensk politisk massrörelse, grundad och ledd av diktatorn Benito Mussolini och präglad av förakt mot demokratin, vurm för den nationella revolutionen och kult av den karismatiske ledaren.

  10. Storbritannien

    Storbritannien, stat i västra Europa.