1. yttrandefrihet

    yttrandefrihet, frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor.
  2. yttrandefrihetsgrundlagen

    yttrandefrihetsgrundlagen, YGL, en särskild grundlag till skydd för yttrandefriheten i bl.a. radio, television, filmer, videogram och ljudupptagningar samt för webbplatser på internet.

  3. yttrande

    yttrande, i sammanträdesteknisk mening ett ställningstagande inför fattande av beslut från annan berörd instans än den som fattar beslutet.
  4. yttrandefrihetsbrott

    yttrandefrihetsbrott, missbruk av yttrandefriheten i bl.a. TV- och radioprogram, film, videogram eller ljudupptagning enligt yttrandefrihetsgrundlagen (YGL), som väsentligen bygger på reglerna om tryckfrihetsbrott i tryckfrihetsförordningen (TF).
  5. särskilt yttrande

    särskilt yttrande, anmärkning till protokoll för sammanträde med offentligt organ eller offentlig utredning, varvid ledamot eller expert anför avvikande mening beträffande motivering eller särskild omständighet utan att reservera sig mot själva beslutet.
  6. yttranderätt

    yttranderätt, som sammanträdesteknisk term rätt att yttra sig vid ett möte, sammanträde eller dylikt.
  7. kristendom

    kristendom, den religion som utgår från Jesus av Nasaret, av sina anhängare ansedd som den utlovade Messias/Kristus; av denna titel har kristendomen fått sitt namn.
  8. yttrande

    ytt`rande subst. ~t ~n ORDLED: yttr-and-et
    Svensk ordbok
  9. rådgivande yttrande

    rådgivande yttrande, inom folkrätten sådant yttrande som Internationella domstolen i Haag kan avge i folkrättsliga frågor på begäran av vissa FN-organ enligt FN-stadgans artikel 96.
  10. yttre befruktning

    yttre befruktning är när en spermie och en äggcell smälter samman och en ny individ börjar utvecklas utanför honans kropp.