1. årtionde

    årtionde, period om 10 år, se decennium.
  2. årtionde

    å`rtionde subst. ~t ~n ORDLED: år--ti-ond-et
    Svensk ordbok
  3. Hô Chi Minh

    Hô Chi Minh, ursprungligen Nguyên Tat Thanh, född 19 maj 1890, död 3 september 1969, vietnamesisk politiker (kommunist), president från 1945 (från 1954 i Nordvietnam), känd under en rad olika namn, främst Nguyên Ai Quôc (’Patrioten’), innan han 1942 antog namnet Hô Chi Minh.
  4. industriella revolutionen

    industriella revolutionen, term som avser omvälvningen från agrarsamhälle till industrisamhälle, i första hand i Storbritannien men även industrisamhällets genombrott i andra länder.
  5. förintelsen

    förintelsen (engelska holocaust, hebreiska shoa), benämning på nazisternas folkmord på judar under andra världskriget 1939–45.

  6. klimatförändring

    klimatförändring, tydlig och varaktig förändring i klimatsystemet som manifesteras i egenskaper som medeltemperatur, nederbördsfördelning och havsnivåer.

  7. kommunism

    kommunism, benämning på en rad besläktade idéer om att egendomen bör vara gemensam eller åtminstone jämnt fördelad i samhället.

  8. bruttonationalprodukt

    bruttonationalprodukt, BNP, sammanlagda värdet av de varor och tjänster för slutlig användning som har producerats i ett land för marknaden och för den offentliga sektorn under en period, vanligen ett år.

  9. stora smällen

    stora smällen, benämning på den händelse då universum enligt vissa kosmologiska modeller föddes för cirka 13,8 miljarder år sedan, och därefter utvecklades under snabb expansion.

  10. nykterhetsrörelsen

    nykterhetsrörelsen, sammanfattande benämning på organisationer vilkas medlemmar avstår från alkohol och narkotika och som i regel också arbetar med upplysning om riskerna med dessa preparat och för att få till stånd samhälleliga åtgärder som begränsar konsumtionen.