1. åstadkomma

    å`stadkomma verb åstadkom åstadkommit åstadkommen åstadkomna, pres. åstadkommer ORDLED: å-stad--komm-er SUBST.: åstadkommande
    Svensk ordbok
  2. befolkningspyramid

    befolkningspyramid, en diagramtyp som används för att åskådliggöra en befolknings ålders- och könssammansättning.
  3. jordbävning

    jordbävning, jordskalv, plötslig, kraftig förkastning eller brott i jordskorpan eller övre jordmanteln som avlöser elastiska spänningar och åstadkommer skalv i marken.
  4. genteknik

    genteknik, genetisk ingenjörskonst, teknik som möjliggör ingrepp i genomet (arvsmassan) hos levande organismer.
  5. kvalitativ metod

    kvalitativ metod, inom samhällsvetenskaperna ett samlingsbegrepp för olika arbetssätt som förenas av att forskaren själv befinner sig i den sociala verklighet som analyseras, att datainsamling och analys sker samtidigt och i växelverkan, samt att forskaren söker fånga såväl människors handlingar som dessa handlingars innebörder.
  6. växelverkan

    växelverkan, allmän term som anger ömsesidig påverkan mellan två eller flera föremål eller skeenden.
  7. FN

    FN, Förenta Nationerna, internationell freds- och säkerhetsorganisation och institution för mellanfolkligt samarbete, bildad vid andra världskrigets slut.

  8. folkhemmet

    folkhemmet, politisk term som vann spridning sedan den använts av den socialdemokratiske ledaren Per Albin Hansson i en riksdagsdebatt i januari 1928 för att beskriva det av socialdemokratin eftersträvade samhället.
  9. buddha

    buddha, en hedersbeteckning (titel) inom buddhismen för individer som anses ha nått fullständig upplysning.

  10. keynesianism

    keynesianism, riktning inom nationalekonomisk makroteori som uppstod under 1930-talet och hade sitt största inflytande under 1950- och 1960-talen; den är uppkallad efter John Maynard Keynes.