Chianti [kjaʹnti], italienskt vindistrikt kring Florens och Siena i regionen Toscana.

(11 av 66 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Delområden

Det mest omtalade området är Chianti Classico mellan Florens och Siena som avgränsades 1716. Här har man gjort Chiantivin sedan 1200-talet. Sedan 1995 är Chianti Classico en egen DOCG och omfattar drygt 7 000 hektar vingårdar. I Chianti Classico finns cirka 600 vinodlare, varav knappt 400 buteljerar sina viner själva.

image/jpeg

Chianti. Vy från delområdet Chianti Classico i

(61 av 425 ord)

Klimat och jordmån

Klimatet varierar kraftigt mellan Chiantis delar. En del av området ligger nära havet på kullar som

(16 av 111 ord)

Druvor

Traditionen har varit att blanda olika druvor till ett Chiantivin. Vinerna måste bestå av 70– 80 procent Sangiovese beroende på vilket delområde vinet görs i.

För Chianti Classico och Chiantis delområden förbjöds de gröna druvorna 2006 med undantag för Colli Senese där gröna druvor fick användas fram till 2015.

Viner som enbart säljs med beteckningen Chianti får fortfarande

(58 av 413 ord)

Vintyper och vinifiering

Man kan grovt tala om två huvudtyper av viner från Chianti: dels unga friska viner som inte ska lagras, dels kraftfulla och eleganta kvalitetsviner som har förmåga att utvecklas länge på flaska. Kvalitetsvinerna har toner av körsbär, kryddor och örter med tydlig friskhet och rejäl men mjuk strävhet. Det finns stora skillnader mellan hur producenterna vinifierar sina viner. Det medför att det är stora skillnader mellan olika viner från Chianti.

Förr blandades vingårdens alla druvor i samma tank för att

(80 av 578 ord)

Historik

Chianti är känt för sina viner sedan mitten av 1200-talet. Under slutet av 1300-talet var Chianti omtalat för sina vita viner. Området med de bästa vingårdarna avgränsades 1716 och är världens äldsta definierade vindistrikt. Vid den tiden var det röda viner med dominans av druvan Sangiovese som var välkända.

image/jpeg

Chianti. Runda flaskor klädda med en korg av torkad starr har länge

(62 av 434 ord)

Medverkande

  • Urban Laurin
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Chianti. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/chianti