Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in
vin

vin (latin viʹnea ’vinstock’, av viʹnum ’(drycken) vin’), enligt alkohollagen (2010:1622) en alkoholdryck som framställts genom jäsning av druvor eller druvsaft samt sådant vin som i framställningen har tillsatts sprit framställd av vinprodukter och som har en alkoholhalt som inte överstiger 22 volymprocent.

EU definierar vin som en produkt erhållen från total eller partiell jäsning av färska druvor, krossade eller inte, eller av druvmust. Alkoholhalten ska vara minst 8,5 volymprocent men undantag finns.
Vinodling
Vinrankan
Skörden
Druvan
Vintillverkning
Vitt vin
Sött vin
Starkvin
Rött vin
Klarning och filtrering
Kolsyremaceration
Rosévin
Mousserande vin
Lagring
Svenska viner
Olika förslutningar
Vin och mat
Produktion och handel
Parti- och detaljhandel
Historik
Litteraturanvisning

Medverkande

Britt Karlsson, Per Karlsson

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.