barolo [baro:ʹlo], ett av Italiens förnämsta och ett av världens mest kraftfulla röda viner, gjort på Nebbiolodruvan

(17 av 115 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Historik

Under 100-talet skrev den romerske lantbruksexperten Lucius Columnella om en blå druva som gav ett rött vin med ton

(19 av 131 ord)

Vingårdar

Flertalet vinproducenter har övergått till att buteljera och sälja sitt vin med egen etikett. Det är vanligare med viner från enskilda vingårdar. De

(23 av 162 ord)

Viner

Barolos viner är traditionellt kraftfulla trots att de har en relativt

(11 av 78 ord)

Odling

Traditionellt har druvorna skördats relativt tidigt innan de är helt mogna. Skördeuttagen var tämligen stora. Detta resulterar i druvor med hög syra (friskhet), kraftiga

(24 av 168 ord)

Vinifiering

Barolo lagras minst 38 månader innan försäljning, varav minst 18 månader på fat. Viner med beteckningen riserva måste lagras minst fem år, varav minst 18 månader på fat.

Tidigare användes mest stora ovala fat, botti, som ibland

(37 av 260 ord)

Medverkande

  • Jan Holmström
  • Urban Laurin
Källangivelse
Nationalencyklopedin, barolo. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/barolo