(1 av 1 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Krigets orsaker

Andra världskriget kan ses som en logisk fortsättning på det första – ”tragedins andra akt” – därför att den serie händelser från 1920-talet och framåt som förde till krigsutbrottet direkt kan relateras till de freder som avslutade första världskriget: Brest-Litovsk mellan Tyskland och Ryssland 1918, Versailles mellan Tyskland och ententemakterna 1919 samt Saint Germain mellan det tidigare kejsardömet Österrike–Ungern och samma ententemakter 1920.

Versaillesfreden står i centrum för den analys som förlägger andra världskrigets orsaker i det första krigets utgång

(80 av 1070 ord)

Från Versailles till Danzig: den tjugoåriga krisen

Det tyska krigsskadeståndet fastställdes 1921 till 132 miljarder guldmark; skulden skulle betalas med 2 miljarder årligen. Det uppenbara syftet, öppet deklarerat från fransk sida, var att ekonomiskt knäcka Tyskland. Det man inte hade insett på ententemakternas sida var de konsekvenser som de komplicerade skuldförhållandena skulle få för den europeiska och internationella ekonomin. Inte heller hade man förutsett de extremistiska politiska och ideologiska underströmmar som av den tyska krisen skulle tvingas upp till ytan.

År 1922 vägrade tyskarna betala, franska trupper

(80 av 849 ord)

Medverkande

  • Bo K A Huldt
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Orsaker och bakgrund. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/andra-världskriget/orsaker-och-bakgrund