(1 av 1 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Folkmusik

De australiska urinvånarnas musik visar en stor variation av typer och stilar. Dock har endast en mindre del av de många etniska gruppernas musik dokumenterats och studerats av västerlänningar. Vissa gemensamma drag tycks finnas i mångfalden. Musiken är nära sammanflätad med dans, drama och bildkonst i rituella och

(48 av 336 ord)

Klassisk musik

Under 1800-talet dominerade militär- och salongsmusik. Från mitten av århundradet bildades även operasällskap och symfoniorkestrar.

(15 av 107 ord)

Populärmusik

De brittiska straffångar som deporterades till Australien i slutet av 1700-talet medförde ballader, sea shanties och andra folkliga visor. Denna musik lade grunden till den inhemska tradition som kom att kallas bush music och bush ballads, med texter som speglade nybyggarnas umbäranden, hemlängtan och laglöshet. Under andra hälften av 1800-talet, i samband med guldruschen och framväxten av nöjesetablissemang, fick bushmusiken influenser från turnerande music hall-sällskap och amerikanska minstreltrupper. ”Banjo” Patersons (1864–1941) samling ”Old Bush Songs” (1905) kom att bli kanonisk.

(80 av 875 ord)

Medverkande

  • Johanna Broman Åkesson
  • Krister Malm
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Musik. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/australien/musik