champagne [-aʹnj]mousserande vin från vinregionen Champagne i nordöstra Frankrike. Champagne är det nordligaste av Frankrikes stora vinområden. Klimatet ger viner med hög syra och en lägre alkoholhalt än de sydligare distrikten i landet. Champagne har fem deldistrikt: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des

(47 av 338 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Tillverkning

Skörden måste göras för hand. Man är mån om att inte skada skalet på blå druvor före pressningen för att undvika att ge färg till musten. Efter pressningen jäser vinet på ståltankar. Ett fåtal producenter använder i stället ekfat. Efter den första alkoholiska jäsningen får man ett basvin som håller cirka 11 procent alkohol. Detta vin får buteljeras tidigast 1 januari året efter skörd.

image/jpeg

champagne. En så kallad korgpress, fortfarande vanligt förekommande i Champagne.

Före buteljeringen ska ett antal

(82 av 1137 ord)

Medverkande

  • Britt Karlsson
  • Per Karlsson

Litteraturanvisning

B. och P. Karlsson, Champagne: Vinet och odlarna (2022).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, champagne. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/champagne