Man brukar dela in dinosaurier i två huvudgrupper, ödlehöftade dinosaurier respektive fågelhöftade dinosaurier, som ibland betraktas som ordningar. Här följs uppfattningen att de två huvudgrupperna ska delas upp i flera ordningar.

Tidiga

(32 av 222 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Ödlehöftade dinosaurier

De båda dinosauriegrupperna är i det närmaste likåldriga, men under trias var ödlehöftade dinosaurier (Saurischia) betydligt vanligare. Gruppen omfattar två ordningar, rovdinosaurier och sauropoder. Under yngsta trias var de fortfarande ganska lika varandra, och en del av dem kan ha varit allätare.

image/jpeg

dinosaurier. Ödlehöftade dinosaurier, här representerade av rovdinosauriesläktet Albertosaurus, hade tänder i hela

(57 av 407 ord)

Fågelhöftade dinosaurier

Fågelhöftade dinosaurier (näbbdinosaurier, Ornithischia) hade en annan byggnad av bäckenet än de ödlehöftade: blygdbenet hade ett främre utskott för muskelfästen. Härigenom avlastades blygdbenets huvuddel, som därför kunde böjas bakåt som hos alla fågelhöftade dinosaurier och ge plats för en mycket större bukhåla. Gruppen uppvisar en stor formvariation.

image/jpeg

dinosaurier. Fågelhöftade dinosaurier, här

(54 av 381 ord)

Medverkande

  • Jan Bergström
  • NE-redaktionen (uppdatering)
  • Ragnar Hall
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Indelning och evolution. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/dinosaurier/indelning-och-evolution