dryckesseder, ceremonier och regler förknippade med förtärandet av – främst – alkoholhaltiga drycker. Dit kan räknas användandet av speciella dryckeskärl, liksom sjungandet av dryckesvisor och utbringandet av skålar (jämför skålseder). För hithörande religiösa bruk, se dryckesoffer; alla drycker har dessutom i skilda sammanhang och på olika grunder tillskrivits magiskt verksamma egenskaper, t.ex. som medicin. Till dryckessederna

(56 av 397 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Medverkande

  • Jan-Öjvind Swahn

Litteraturanvisning

S. Helling, Från mjöd till Martini: Alkoholens historia i Sverige ( 1987);
D.H. Ingvar (utgivare), Att dricka ( 1977);
G.V. Jacobowsky, ”Uddevallare”, Gastronomisk kalender 1968;
G. Näsström, ”Svensk skål”, Gastronomisk kalender 1961;
J. Pontén, Historia kring alkoholen ( 1967);
H. Thunæus, Ölets historia i Sverige 1–2 ( 1968–70);
C.-H. Tillhagen, ”Magisk dryck”, Gastronomisk kalender 1963.
Källangivelse
Nationalencyklopedin, dryckesseder. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/dryckesseder