(1 av 1 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Terrängformer och berggrund

Längs Frankrikes gränser reser sig ett antal bergsområden: Pyrenéerna i söder, Alperna, Jurabergen och Vogeserna i öster. Höglandsområden finns dessutom i det inre av södra Frankrike (Centralmassivet), i Bretagne och Normandie i nordväst (Armorikanska massivet) samt i nordöst (Ardennerna).

Centralmassivet (Massif Central) är den mest

(45 av 318 ord)

Klimat

Större delen av Frankrike har ett varmtempererat, fuktigt klimat. Ungefär två tredjedelar av landet (de norra, västra och centrala delarna) präglas starkt av de från Atlanten inträngande lågtrycken.

Nordvästra Frankrike har det mest maritima

(34 av 237 ord)

Växt- och djurliv

Frankrikes natur präglas av atlantkusten i väster, de snöklädda Pyrenéerna i söder, Alperna och Jurabergen i öster och Medelhavet i sydöst. Centralmassivet utgör ett välkommet avbrott i den annars starkt uppodlade franska landsbygden och den bergiga ön Korsika i Medelhavet sydöst om det franska fastlandet bjuder på ett stycke unik natur.

I östra Frankrike bildar Europas högsta berg Mont Blanc och en mängd stora glaciärer ”Europas tak”. Strax söder därom ligger landets äldsta nationalpark, Vanoise, som gränsar till den italienska

(80 av 734 ord)

Naturskydd

I Frankrike fanns 2012 nio nationalparker, ett 50-tal regionala nationalparker (mest skydd

(12 av 57 ord)

Medverkande

  • Johan Warell
  • Magnus Sylvén
  • NE-redaktionen (uppdatering)
  • Sven Behrens
  • Ulf Gärdenfors
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Natur. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/frankrike/natur