italienska viner. Italien har ett bredare spektrum av vintyper än något annat land. Kvaliteten på Italiens viner är i allmänhet mycket god, och här finns många

(26 av 180 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Vintyper

Italien har väldigt många vintyper, vilket bland annat beror på att man håller kvar vid sina traditioner men kombinerar dessa med

(21 av 146 ord)

Vinlagstiftning

Tidigare fanns det mängder av lokala regler och klassificeringar, men 1963 fick Italien en vinlag efter fransk modell. Det är regeringen med sitt jordbruksdepartement som ansvarar för lagstiftningen. Den specificerar vilka druvsorter som får odlas, hur vinstockarna ska planteras, beskäras och skördas, hur stort skördeuttag vinodlarna får göra, hur vinet ska framställas, hur alkoholstarkt det ska vara, med mera.

Det finns fyra kvalitetsklasser (från lägsta till högsta klass):

  1. Vino da Tavola (VDT)
  2. Indicazione Geografica Tipica (IGT)
(76 av 534 ord)

Vino da tavola (VDT)

Vino da Tavola, bordsvin, kan blandas av viner från hela Italien och produceras av vilka druvor som helst, bara de har odlats i Italien.

Trots att Vino da Tavola är den lägsta kvalitetsklassen återfanns tidigare

(35 av 249 ord)

Indicazione Geografica Tipica (IGT)

Indicazione Geografica Tipica (IGT) följer EU:s regler för Protected geographical indication(PGI). IGT kallas även för Indicazione Geografica Protteta (IGP), på svenska Skyddad geografisk beteckning (SBG). Beteckningen infördes

(27 av 188 ord)

Denominazione di Origine Controllata (DOC)

Ett område med beteckningen Denominazione d'Origine Controllata (DOC) är klart geografiskt avgränsat. Det är inte

(15 av 104 ord)

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)

Som ett svar på kritiken att kraven på DOC-vinerna var för låga infördes 1980 den högre kvalitetsklassen Denominazione d'Origine Contollata e Garantia (DOCG) med högre krav. Det är främst

(29 av 204 ord)

Classico, Riserva och Superiore

Viner som har DOC eller DOCG kan i vissa områden använda sig av beteckningen Classico. Det innebär att vingårdarna finns i det klassisk området som i regel innebär bergssluttningar och kullar. Många producenter av kvalitetsviner kräver att det endast

(39 av 278 ord)

Druvsorter

Omkring 400 druvsorter är viktiga för kommersiell vinproduktion men sammanlagt finns det omkring 2 000 druvsorter i Italien. De flesta inhemska druvsorterna är lokala och tämligen okända utanför det egna distriktet.

Från 1980-talet ökade intresset för internationellt kända druvor som Merlot och

(42 av 293 ord)

Vinområden

Det finns vinodlingar i nästan hela Italien. Eftersom Italiens klimat varier från norr till syd är det

(17 av 121 ord)

Norra Italien

Mer än hälften av kvalitetsvinerna produceras i norra delen av landet. Längst upp i nordväst ligger Italiens minsta område Valle d'Aosta med höga bergsluttningar och svalt klimat. En del av vingårdarna ligger på så hög höjd som 1 200 meter över havet. Vinlusen klarar inte av så höga höjder vilket innebär att vinrankorna inte behöver ympas. Merparten av arelaen får användas för DOC-viner. Trots att Valle d'Aosta är så litet odlas många druvsorter vilket innebär stor variationsrikedom bland vinerna. Bra rödviner görs av Nebbiolo

(84 av 1633 ord)

Centrala Italien

I västra delen av mellersta Italien är Toscana mest berömt med de högklassiga röda DOCG-vinerna Chianti, Brunello di Montalcino Rosso och Riserva, Vino Nobile di Montepulciano, Carmignano och

(28 av 194 ord)

Södra Italien och öarna

Södra Italien har en oerhört omfattande vinproduktion. Många viner är mycket enkla och används i stor utsträckning för framställning av vermouth. På vissa håll tycks framställningsmetoderna inte ha utvecklats sedan romartiden. Stora arealer av de

(35 av 246 ord)

Produktion och handel

Under 1960- och 1970-talen anpassades vingårdarna för traktorer vilket medförde att man inte hade fler än 2 500 till 3 300 vinrankor per hektar. Det behövdes bredare gångar mellan rankorna för att traktorerna skulle få plats. Resultatet blev stora skördeuttag för varje vinranka vilket ledde till sämre kvalitet

(48 av 337 ord)

Historia

Italienska viner har framställts åtminstone sedan 2 000 år f.Kr. Grekerna förde med sig vinodlingen och vintillverkningen

(16 av 113 ord)

Medverkande

  • Urban Laurin
Källangivelse
Nationalencyklopedin, italienska viner. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/italienska-viner