italienska viner, viner som är odlade och producerade i Italien.

Italien är ett av världens största vinländer med

(18 av 127 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Vinlagstiftning: DOC och DOCG

Den italienska vinlagstiftningen följer EU:s mönster och bygger på ett vins ursprung.

Från och med 1963 (30 år efter Frankrike) började man definiera regioner. Man gjorde gränsdragningar och instiftade regler. 1966 fick det första vinet i Italien sin DOC, Denominazione

(40 av 284 ord)

Druvorna

Få vinländer har så många druvsorter som Italien. De tio mest planterade druvorna står för

(15 av 105 ord)

20 regioner

Alla 20 regionerna i Italien producerar vin. I de södra regionerna

(11 av 50 ord)

Norra Italien

I norra Italien hittar vi vinregionerna Piemonte, Veneto, Valle d’Aosta, Trentino–Alto

(11 av 18 ord)

Piemonte

Piemonte (55 000 ha) är en av Italiens mest ansedda vinregioner. Det är den vinregion i Italien som har flest viner med ursprungsbeckningar. Över 90 procent

(26 av 179 ord)

Veneto

Veneto har länge haft en stor vinproduktion och den är nu den största i landet, tack vare proseccos otroliga framgångar. Veneto var tidigare en rödvinsregion. Prosecco tillsammans med Pinot Grigio-vinerna dominerar nu stort.

Prosecco DOC, med druvan Glera, etablerades 2009. Prosecco DOC har den överlägset största produktionen av alla

(49 av 348 ord)

Valle d’Aosta

Den bergiga Aostadalen vid foten av Mont Blanc är Italiens minsta

(11 av 68 ord)

Trentino–Alto Adige

Trentino–Alto Adige följer den dramatiska dalen längs floden Adige i nordöstra Italien. De vita vinerna dominerar. De senaste åren har Trentino haft

(22 av 154 ord)

Friuli–Venezia Giulia

Friuli–Venezia Giulia ligger i det nordvästligaste hörnet av Italien. Här görs

(11 av 38 ord)

Ligurien, Lombardiet och Emilia–Romagna

Ligurien är förlängningen österut av franska Rivieran. Det är Italiens näst minsta vinregion. Här görs framför allt

(17 av 117 ord)

Mellersta Italien

I mellersta Italien finns vinregionerna Toscana, Umbrien, Latium, Marche, Abruzzo och

(11 av 12 ord)

Toscana

I Toscana är 87 procent av vinerna röda, en högre andel än i någon annan region. För många är Toscanas viner synonymt med chianti. Andra berömda viner är brunello di montalcino och vino nobile di montepulciano.

Den stora druvan i Toscana är den röda Sangiovese. Förr tenderade vinerna att vara ganska lätta. I dag har vinerna mer koncentration

(58 av 405 ord)

Umbrien, Latium och Marche

Umbrien, provinsen i inlandet sydöst om Toscana, är litet men uppvisar flera vinstilar. Det vita vinet orvieto

(17 av 119 ord)

Abruzzo och Molise

Abruzzo ligger vid Adriatiska havet, mellan Marche och Apulien. Regionen är

(11 av 43 ord)

Södra Italien

I södra Italien hittar vi vinregionerna Apulien, Kampanien, Basilicata, Kalabrien, Sicilien

(11 av 12 ord)

Apulien

Apulien är den långsmala italienska ”klacken”. Här produceras en stor mängd volymviner

(12 av 80 ord)

Kampanien

Kampanien ligger en bit söder om Rom. Man odlar druvor både vid

(12 av 84 ord)

Basilicata och Kalabrien

Basilicata, mellan stövelns klack och tå, är mest känd för sitt

(11 av 55 ord)

Sicilien

Sicilien har haft stora vinframgångar under senare år. Förr var Sicilien synonymt med det söta starkvinet

(16 av 108 ord)

Sardinien

Sardinien producerar mycket vitt vin på den gröna druvan Vermentino. I

(11 av 56 ord)

Historik

Italienska viner har framställts åtminstone sedan 2000 f.Kr. Grekerna förde med sig vinodlingen och vintillverkningen till Sicilien och södra delen av fastlandet. Romarna vidareutvecklade tekniken, och en stor del av deras metoder var i allmänt bruk långt in på 1900-talet.

Det äldsta vinkärlet förslutet med

(45 av 318 ord)

Litteraturanvisning

B. Karlsson & P. KarlssonVinets underbara värld, från druva till bordet (2021).

Medverkande

  • Britt Karlsson
  • Per Karlsson
  • Urban Laurin
Källangivelse
Nationalencyklopedin, italienska viner. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/italienska-viner