(Se även Balearerna och Kanarieöarna.)

(5 av 5 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Terrängformer och berggrund

Spanien upptar större delen av Pyreneiska halvön. Den centrala delen av landet utgörs av vidsträckta platåer, den s.k. mesetan, med en medelhöjd av ca 600 m ö.h. Det stora centrala platålandet delas i två delar genom Kastilianska skiljebergen, en lång bergsrygg som löper i östnordöst–västsydväst väster och norr om Madrid med bl.a. de horstartade höjderna

(54 av 384 ord)

Klimat

Spanien ligger inom den varmtempererade klimatzonen men är utsatt för såväl svala, fuktiga luftmassor från Nordatlanten som torra, varma från Nordafrika. Klimatologiskt kan landet delas in i tre regioner på Pyreneiska halvön, samt Kanarieöarna (se Kanarieöarna: Natur).

Kusttrakterna i norr och väster

(42 av 293 ord)

Växt- och djurliv

Spanien uppvisar en stor rikedom av olika naturtyper. Landet domineras av berg, högslätter och en lång (7 268 km) kust. I nordväst stupar bergen direkt ned i Atlanten och skapar en dramatisk kust. De snöklädda Pyrenéerna avgränsar landet mot norr och Frankrike. De södra och östra delarna av Spanien åtnjuter ett behagligt medelhavsklimat. I inlandet är vintrarna kyliga och somrarna heta. Ögruppen Balearerna i västra Medelhavet och Kanarieöarna i Atlanten bidrar med många naturtyper unika för Spanien.

Picos de Europa i

(80 av 618 ord)

Naturskydd

Spanien har 14 nationalparker (2012) på fastlandet och Balearerna, bland annat

(11 av 75 ord)

Medverkande

  • Johan Warell
  • Magnus Sylvén
  • NE-redaktionen (uppdatering)
  • Ragnar Hall
  • Sven Behrens
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Natur. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/spanien/natur