Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

antiskumningsmedel

antiskuʹmningsmedel, skumdämpningsmedel, ämne som minskar eller hämmar skumbildning och som bl.a. används inom livsmedelsproduktionen för att förhindra alltför kraftig skumbildning vid exempelvis kokning eller för att förhindra överkokning.

Vid produktionen av en del livsmedel kan skumbildning kraftigt minska effekten vid vissa processer, och antiskumningsmedel i låga koncentrationer kan då vara mycket effektiva. Flera naturliga komponenter, framför allt fettsyror, har skumdämpande effekt, men av syntetiska ämnen är endast dimetylpolysiloxan (E 900) tillåtet i Sverige (för användning i bl.a. läskedrycker

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.