livsmedelstoxikologi, läran om toxiska (giftiga) ämnen i livsmedel, och de hälsorisker som kan orsakas av sådana ämnen. Som livsmedel

(19 av 133 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Vilka ämnen omfattas?

Det finns ett mycket stort antal naturligt förekommande toxiska ämnen, varav endast ett fåtal är identifierade och ännu färre har genomgått toxikologisk testning. Exempel är ämnen som gyromitrin från stenmurkla, agaritin från champinjon, amygdalin i bittermandel och solanin i potatis. Vissa potenta toxiska ämnen har mikrobiellt ursprung och kan bildas av: bakterier (t.ex. botulinumtoxin bildat av Clostridium botulinum, ett nervgift

(60 av 425 ord)

Riskbedömning

Vanligen förekommer toxiska ämnen i livsmedel i mycket låga doser, men å andra sidan sker exponeringen under lång tid, kanske hela livet. En viktig uppgift inom livsmedelstoxikologin är att bedöma vad som är en säker dos, dvs. vilken högsta dos som kan intas under lång tid utan att hälsorisker uppkommer. Dessa riskbedömningar ligger till grund för olika åtgärder.

(58 av 412 ord)

Medverkande

  • Agneta Oskarsson
Källangivelse
Nationalencyklopedin, livsmedelstoxikologi. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/livsmedelstoxikologi