Efter det 21 år långa militärstyret (1964–85) har Brasilien successivt demokratiserats

(11 av 31 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Statsskick

Brasilien är en federativ stat bestående av 26 delstater och ett speciellt förbundsdistrikt för huvudstaden Brasília. Delstaterna har en hög grad av självständighet och är i princip kopior av den federala nivån med egna författningar, domstolar och betydande befogenheter i olika avseenden.

Den politiska makten fördelas mellan de verkställande, lagstiftande och dömande

(52 av 365 ord)

Partiväsen

Av tradition har regionala ekonomiska intressen och militären varit starkare än de politiska partierna och det är vanligt att politiker hoppar mellan partier eller bildar nya partigrupperingar. Fram till 1979 existerade bara två partier, regeringspartiet och den tolererade oppositionens parti.

(40 av 277 ord)

Politik

Lula da Silva ställde 2002 upp i ett presidentval för fjärde gången. För varje valrörelse blev han alltmer känd i landet samtidigt som hans budskap rörde sig mot mitten. Den tidigare metallarbetaren segrade när han i den andra valomgången fick 61 procent av rösterna. Arbetarpartiet, som Lula representerar, blev störst i deputeradekammaren, och Lula kunde bilda en instabil koalition med flera mitten- och vänsterpartier.

Trots korruptionsskandaler som ledde till åtal mot flera kongressledamöter och ministrar omvaldes Lula da Silva 2006 överlägset till

(82 av 660 ord)

Medverkande

  • Dag Retsö
  • Erik Halkjaer
  • Johan Schmidt
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Statsskick och politik. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/brasilien/statsskick-och-politik